Verktøykasse for kvalitetsmåling

Denne bloggen handler om måling av redaksjonell kvalitet. Her kan du blant annet lese om verktøykassen for kvalitetsmåling som er utviklet av forsker og fagmedarbeider Ragnhild Kr. Olsen ved Institutt for Journalistikk.
Verktøykassen er et tilbud til redaksjoner som ønsker å jobbe målrettet med utvikling av den redaksjonelle kvaliteten. Den inneholder et sett standardiserte metoder for å måle og evaluere kvalitet på sentrale redaksjonelle områder.
Kvalitetsmåling har nytte både for redaksjoner som har klart definerte kvalitetsmål for den redaksjonelle virksomheten og for de som leter etter målene. Ved å systematisere informasjon om det redaksjonelle produktet, om journalistenes arbeid og redaksjonen som arbeidsplass, gir kvalitetsmålingen svar på om redaksjonen har nådd sine mål eller hvilke mål det er hensiktsmessig å sette seg.
Målingene gir også dokumentasjon på kvaliteten som kan legges frem for eiere, lesere og andre interessentgrupper som et redaksjonelt regnskap

Monday, June 4, 2007

Kvalitet i sentrum på World Editors Forum:

"Because of the possibility to interact with readers online, it has been said that "news is no longer a lecture. It's a conversation" (Dan Gilmore). How do you view the effects of this phenomenon on quality journalism".

Spørsmålet er hentet fra World Editor Forums første Newsroom Barometer som ble presentert på redaktørenes verdenskonferanse i Cape Town Sør-Afrika i dag. Svarene på dette og andre spørsmål fra surveyen tegner et optimistisk bilde av redaktørenes syn på fremtiden:

Joda, svarer 74% av de 435 redaksjonelle topplederne som har deltatt i surveyen, interaksjon med leserne kommer til å ha en positiv effekt på kvaliteten i journalistikken. Tilsvarende svarer 79% av redaktørene at "online/news media journalism is a welcome addition in their community". Et flertall av redaktørene (37%) ville også prioritert å gi sine journalister opplæring i nye medier som en første steg for å sikre redaksjonell kvalitet. 23% vill rekruttert flere reportere i stedet.

Er svarene representative for redaktører generelt - og er det grunn for den optimismen undersøkelsen synes å avdekke? Kanskje vil den pågående WEF-konferansen gi noen svar på nettopp det. Med tittelen "Quality Journalism in the Digital Age" burde WEF-konferansen være rett arena for å finne ut mer om kvalitetsjournalistikkens vilkår og utvikling.

Jeg følger konferansen i Cape Town og skal blogge smakebiter fra seminarene i løpet av de to- tre nærmeste dagene. Ikke minst det som dreier seg om evaluering av kvalitet:-).

1 comment:

vimenn said...

Hei Ragnhild

Håper det går bra der nede i sør. Ser fram til å lese flere rapporter om interaktivitet og kvalitet fra WEF. Lykke til med foredraget!