Verktøykasse for kvalitetsmåling

Denne bloggen handler om måling av redaksjonell kvalitet. Her kan du blant annet lese om verktøykassen for kvalitetsmåling som er utviklet av forsker og fagmedarbeider Ragnhild Kr. Olsen ved Institutt for Journalistikk.
Verktøykassen er et tilbud til redaksjoner som ønsker å jobbe målrettet med utvikling av den redaksjonelle kvaliteten. Den inneholder et sett standardiserte metoder for å måle og evaluere kvalitet på sentrale redaksjonelle områder.
Kvalitetsmåling har nytte både for redaksjoner som har klart definerte kvalitetsmål for den redaksjonelle virksomheten og for de som leter etter målene. Ved å systematisere informasjon om det redaksjonelle produktet, om journalistenes arbeid og redaksjonen som arbeidsplass, gir kvalitetsmålingen svar på om redaksjonen har nådd sine mål eller hvilke mål det er hensiktsmessig å sette seg.
Målingene gir også dokumentasjon på kvaliteten som kan legges frem for eiere, lesere og andre interessentgrupper som et redaksjonelt regnskap

Tuesday, February 6, 2007

Første kurs i kvalitetsmåling

Hvordan står det til med stoffmiksen og kildebredden? Er den geografiske spredningen i tråd med redaksjonens målsetting? Og er antallet feil i spaltene så ille som leserne vil ha det til? Dette er noen av spørsmålene de syv deltagerne på IJs første kvalitetsmålingskurs jobber med etter den andre av to kurssamlinger om måling og evaluering i redaksjonen. Gruppen har vært "prøvekaniner" for et undervisningsopplegg basert på IJs verktøykasse for kvalitetsmåling.
Som kursleder var jeg spent på hvordan dette ville fungere. Ville det bli for innfløkt, for tidkrevende, for fjernt fra det som ellers fyller den redaksjonelle hverdagen? Og hvordan ville hjemmeoppgaven mellom den første og andre kurssamlingen slå ut? Kort sagt - hvordan ville det gå å ta verktøykassen for kvalitetsmåling fra utviklingsstadiet til det som vel må kalles "operativ fase".
Etter å ha sett hvordan kursdeltagerne har jobbet med måleverktøyene, og hørt diskusjonene og erfaringsutvekslingen knyttet til målrettet kvalitetsarbeid i redaksjonen, er jeg trygg på verdien av måling. Visst er det en investering - både å lære og gjennomføre, men utbyttet er også stort. Med et måleopplegg på plass, med konkrete måleresultater og håndfaste fakta, har redaksjonen et styringsverktøy for utviklings- og kvalitetssikringsarbeidet som redaksjonen kan samles om. Et utgangspunkt for å sette seg realistiske kvalitetsmål og føre diskusjoner om kvalitet ut fra harde fakta i stedet for synsing.
Det blir spennende å følge kursdeltagerne videre med respektive måleprosjekter. Kanskje dukker de opp på denne bloggen også. Bloggen er forøvrig ment som et informasjonssted for kvalitetsmåling og -utvikling, med ressurser og innspill knyttet til dette redaksjonelle området. Velkommen hit.

No comments: